Sete

Sete

Over het blog

In deze blog schrijf ik over mijn zoon Sete. Hij is uniek door een zeer zeldzame deletie op chromosoom 3 (3p25.3-26.3). Deze blog gaat over de impact van zijn motorische en verstandelijke beperking op mijn leven en die van mijn gezin.

Awareness day 3p deleties

3p25.3-26.3 deletiePosted by Antine van Goor - Schaap Thu, March 15, 2018 12:22:47
Nee vandaag is mijn zoon Sete niet jarig, maar is het Awareness day voor 3p deleties. Bij Sete ontbreekt op chromosoom 3 het stukje 3p25.3-26.3. Dit zorgt ervoor dat hij zich totaal anders ontwikkelt dan ik voor ogen had toen ik van hem zwanger was.

Sete voetbalt niet op zaterdagochtend, Sete komt niet op kinderfeestjes, Sete zijn lievelingseten is geen patat met appelmoes, Sete praat niet de oren van mijn hoofd, Sete komt niet zelf uit bed en is niet zindelijk, Sete haalt geen zwemdiploma, Sete gaat niet naar de basisschool, Sete gaat niet studeren, Sete hoeft niet te solliciteren, Sete gaat zich niet settelen, Sete zal nooit voor zichzelf zorgen.

Sete is een uniek jongetje van acht met een lichamelijke en verstandelijke beperking als gevolg van de 3p deletie. Met hem zijn zo’n driehonderd wereldwijd bekend. Vandaag op 16 maart vraag ik samen met de ouders van die andere driehonderd de aandacht voor deze zeldzame chromosoomafwijking, zodat:

Rijk en gemeenten zien dat Persoonsgebonden budget (PGB) noodzakelijk is voor zorg op maat.

Klinisch genetici meer onderzoek doen naar 3p deleties, zodat meer bekend wordt over wat de toekomst brengen gaat.

Ouders die weglopen als ze hun kind horen vragen “Mama kijk een zielig jongetje, wat heeft hij?” weten dat ik graag uitleg dat Sete niet zielig is, maar uniek.

Mensen in de omgeving Sete een hand gaan geven en met een beetje geduld een reactie terug krijgen.

Men weet dat meedoen in de samenleving voor Sete niet vanzelfsprekend is. Daar heeft hij mij, zijn vader en nog heel veel anderen die hem liefhebben voor nodig. Elke dag weer, zijn leven lang. Als iedereen een beetje awareness heeft voor dit unieke jongetje dan is mijn missie geslaagd.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Antine van Goor - Schaap Tue, July 10, 2018 11:10:59

Bedankt voor jullie positieve reacties en awareness voor Sete.

Posted by Albert Fri, March 16, 2018 22:27:48

Ja, dat is wel heel anders dan ik me het voorstelde. Soms word ik er ook wel verdrietig van. Maar dat komt ook door de bewustwording.

Posted by Pieter Fri, March 16, 2018 21:21:38

Antine, alle blogs gelezen. Mooi geschreven. Het maakt veel indruk als ik zie hoe jullie met Sete omgaan.

Posted by Mark Fri, March 16, 2018 19:54:48

Hi Antine, Bedankt voor je verhaal en veel succes met de awareness day. Mij kan je tellen als (opnieuw) aware. 👍